Üniversitemizde Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü Etkinliği Düzenlendi
5 Mayıs 2024 | 18:20

Üniversitemiz Rektörlük Yerleşkesinde “Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü” kapsamında “Sağlık İçin El Ele” temalı etkinlik düzenlendi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat ile Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan’ın da katıldığı etkinlikte, pulmoner hipertansiyon hastaları doktorlar eşliğinde nefes teknikleri egzersizi yaptı.

Akciğer Damar Hastalıkları ve Araştırma Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, Yoga Federasyonu ile Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte kapsamında, pulmoner hipertansiyon hastaları doktorlar eşliğinde yerleşke bahçesinde nefes teknikleri egzersizi ve yoga yaptı, bocce petank oyunu oynadı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kula, Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü kapsamında hastaların sorunlarına dikkat çekmek için etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Pulmoner hipertansiyonun, dünyada oldukça nadir görülen ve tedavisi bulunmayan ölümcül hastalıkların en tehlikelilerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kula, hastaların nefes darlığı, çabuk yorulma, ayaklarda şişlik ve morarma gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirtti. Prof. Dr. Serdar Kula, “Kesin tedavisi olan bir hastalık değil, elimizde sınırlı tedaviler var. Nihai tedavi olarak akciğer nakli karşımıza çıkıyor, o da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sınırlı olarak yapılıyor” dedi. Bu hastalığın ortaya çıkışında bir yaş sınırı olmadığını, yeni doğandan itibaren görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kula, bu hastalığın her yaşta ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle anne babalar için travmatik bir tarafı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Serdar Kula, “Çocuk sapasağlam, hiçbir sağlık sorunu yok ve bir anda herhangi bir yaşta hastalığın belirtileri ortaya çıkıyor” diye konuştu.

pulmone-1
background image